Rechter: annuleren aankoop mag al voor levering

Een consument heeft volgens de wet Aankoop op afstand ook het recht om zijn geld retour te krijgen als hij een aankoop in een webshop al annuleert voordat een bedrijf tot levering is overgegaan. Dat heeft de kantonrechter in Assen bepaald.

Volgens de Wet koop op afstand heeft een consument het recht om een op internet besteld product tot zeven werkdagen na ontvangst te retourneren. Uit een uitspraak van de kantonrechter in Assen zou blijken dat een dergelijke annulering ook rechtsgeldig is als het product nog niet is geleverd, zo schrijft ict-jurist Arnoud Engelfriet.

De kantonrechter in Assen heeft zich gebogen over een zaak waarbij een consument een webwinkel had bezocht die fietsonderdelen verkoopt. De gebruiker had een aantal onderdelen aan zijn virtuele winkelmandje toegevoegd en op de ‘bestelling voltooien’-knop geklikt. De webshop zou echter niet hebben willen leveren zonder betaling vooraf.

De bezoeker van de webshop stelde dat hij niets besteld had en via de button een prijsoverzicht wilde inzien. Dit zou de enige manier zijn om de prijs inclusief de verzendkosten te zien te krijgen. De winkelier stelde echter dat er was besteld en dat volgens zijn algemene voorwaarden binnen zeven werkdagen moest worden betaald. De kantonrechter oordeelde echter dat er geen overeenkomst was gesloten. Daaruit kan worden opgemaakt dat de consument het recht heeft om een aankoop te annuleren nog voordat een product is geleverd.

Bron: Tweakers.net